DEN PODLE AMOSE

Letošní Den podle Amose se uskutečnil 30.3. 2023 pod názvem „Den plný her“. Hra je zdrojem zábavy i poučení, dobře zvolená a usměrňovaná hra dokáže proměnit i ty nejneoblíbenější činnosti a povinnosti v radost a potěšení. Definicí hry se zabýval již J.A. Komenský, který vymezil základní vlastnosti hry – pohyb, vlastní rozhodnutí, družnost, závodění, řád, lehkost provozování a příjemný cíl navozující duševní uvolnění.

Naše děti postupně procházely pěti dílnami, postupně si tvořily v pětilístku svá hodnocení, ve kterých se zamýšlely nad svými dovednostmi, úspěchy, pocity a postřehy. Každý si mohl přijít na své a užít si den jaksepatří. Někdo se cítil dobře ve sportovních nebo soutěživých hrách, jiný zase vsadil na svou fantazii a tvořivost v konstrukčních nebo logických hrách, ti, kdo mají rádi řád a pravidla, si to užili při deskových hrách. Společně se snažili dodržovat jednotné požadavky, a to hrát podle pravidel, respektovat spoluhráče a zhodnotit své hráčské dovednosti.

Pro pedagogy bylo velmi příjemné sledovat práci heterogenních skupin žáků – docházelo k setkávání kamarádů, sourozenců. Mladší děti nacházely oporu u dětí starších. Docházelo ke vzájemnému učení dětí -starší hledali způsob, jak mladším něco sdělit. Vysvětlovali různá pravidla a herní postupy. Tento den si užili jak žáci, tak i jejich pedagogové.

Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru

loader Načítám...
Fond Vysočiny